TEKSTI: Maarit Niiniluoto – 20.11. 2019
SMOrk 2019 voittajaorkesteri Neitoset
”Kukkamekon päälle tänään laitan/ kesälava mua nyt odottaa.
Jopon rämällä taas matkaa taitan, Topi Sorsakoski laulaa saa…”
Neitoset on lavalla, soittaa ja laulaa tanssiyleisölle sen rakastamaa musiikkia, tasapainoisesti, antaumuksella ja herkistyen. Sen tavoitteena on tarjota tanssijoille ja kuuntelijoille helposti taipuvaa rytmiä, nautinnollisia hetkiä, joiden pohjalla on vuosikausien yhteinen keikkakokemus. Muusikkojen yhteinen tausta on Oulun yliopiston musiikkikasvatuslaitoksella ja ammattikorkeakoulusta, Kainuun konservatoriossa, Tornion Pop & jazzkonservatorio Lappiassa ja Sibelius-Akatemiassa Helsingissä. Emotionaalisesti myös kaikkien kokemus on sama; nämä pohjoisen tytöt ovat varhaisteineistä lähtien pyörineet tanssilavoilla, rakastavat suomalaisia iskelmiä, ja laulusolisti Marja Pisilää lainaten, heiluttelevat mahdollisesti kellohameitaan myös tanssilavan puolella.
Kruununa tälle kaikelle on neliääninen stemmalaulu, laulaminen äänissä, sekin irtoaa tästä kvintetistä, jonka naisellisuutta, sen oikeaa hyväksikäyttöä ja ammattimaisuutta ei voi kuin hämmästellä.
Mieleen nousee 1930-luku ja sen ajan naismuusikoiden läpimurto. Harmony Sisters oli ensimmäinen, tuon ajan laulava naistrio ja ammattilaisyhtye. Helsingin, Turun ja Viipurin tanssiravintoloissa soitti paljon naisorkestereita, joilta ei ole jäänyt yhtään levytystä. Brita Koivusen äiti soitti naisbändissä ravintola Riossa Helsingin yliopiston kulmalla. Niinpä tytön ensimmäinen samettipuku oli neulottu ravintolan sinisistä samettiverhoista.
SMOrk eli tanssiorkestereiden Suomen mestaruuskilpailuja on pidetty 1990-2009 Ylläs Soikoon -tapahtumassa Lapissa. Kullervo Linnan säätiö oli monena vuonna paikalla kun palkintomme itse saanut Martti Metsäketo oli Ylläksellä ohjaamassa ja opettamassa kilpaileville orkestereille oikeita tanssirytmejä. Noina vuosina sieltä valittiin SM-bändeiksi sellaisia orkestereita kuin Petoman, Mikko Salmela & Cocktail, Korsuorkesteri, Seinäruusut, Teemu Harjukari ja Taivaanrannanmaalarit, Unelmavävyt ja In The Mood. 2017 SMOrk herätettiin jälleen henkiin Seinäjoen Tangomarkkinoilla, ja sen voittajina ovat sen jälkeen olleet tanssiorkesteri Kaiho, Komiat ja tämän vuoden kesällä Neitoset. Tänä vuonna Kullervo Linnan Säätiö oli taas mukana ja rahoittamassa palkintoja.
Neitoset on sanonut tarjoavansa yleisölle ikivihreiden suomalaisiskelmien ja tanssilavamelodioiden lisäksi naisenergiaa, nuoruuden intoa ja raudanlujaa ammattitaitoa. Sen alkulähteenä on 1998 perustettu naisorkesteri Seireenit, jonka riveihin Marja Pisilä astui.
– Olin 2017 ottanut osaa Voice of Finlandiin. Etsin yhteyttä Radio Pookin kautta johonkin pohjoisen naisorkesteriin. Näin löysin tanssiorkesterin ja osan tulevista työtovereistani.
Musiikkimme on suurten ikäluokkien läpileikkaus; mukana on vanhoja klassisia iskelmähelmiä ja uudempaa perinteistä. Se sopi minulle, sillä olin ollut jo 15-vuotiaana äidin ja siskon kanssa yli 50 vuotta toimineella Yppärin Merimajalla ja pidin näkemästäni ja kuulemastani kovasti.
Olen monta kertaa ihmetellyt, mikseivät kaikki nuoret pidä iskusävelistä ja aidoista tanssirytmeistä. Itse rakastan tanssia, ja tango on minulle kaikkein herkin ja syvällisin alue, Marja kertoo.
Marja Pisilä kertoo opiskelleensa vuoden Laajasalon opistossa kapellimestari Antti Hyvärisen johdolla.
Neitoset on syntynyt maaliskuussa 2019, ja ensimmäinen esiintymispaikka oli Auran nuortentalolla. AlfaTV teki siitä myös lähetyksen omaan ohjelmaansa Tanssi kanssain. Yhtyeen nimi on naisiin viittaava suomenkielinen sana, jollain tavalla hienostunut, herttainen ja vanhanaikainen. Samalla se merkitsee muusikoille itselleen energiaa, nuoruutta ja ammattitaitoa.
– Olemme tutkineet Harmony Sistersiä, Metro-tyttöjä, Laila Kinnusta, Annikki Tähteä, jotta voisimme ymmärtää naisten panosta ja perinnettä suomalaisessa iskelmässä. Harjoittelemalla 1940-60 -luvun iskelmiä oppii samalla koko ajan itsestään. Esiinnymme joka ilta 4 settiä, se on jo elämäntapa. Vakituisia ihailijoita on kyllä keikoilla jatkuvasti, monet heistä ovat pariskuntia, jotka kiertävät asunto-autoilla perässä lavalta lavalle.
Kun itse osaa käyttäytyä, on tietynlainen sofistikoitu tyyli, on sujut oman identiteettinsä kanssa, sitten kyllä pärjää, Marja jatkaa.
____________________
Lopuksi haluan esitellä teille Neitoset, SMOrk 2019 -voittajabändin, voimaa, suloista naisellisuutta, osaamista ja monipuolisuutta tarjoavan suomalaisen tanssiorkesterin, jolle estradit ovat Suomessa auki.
Kemijärveltä kotoisin oleva ANNI PALOJÄRVI (1996) soittaa koskettimia ja laulaa, hän on punatukkainen boheemi ja prinsessa, joka opiskelee Sibelius-Akatemiassa Helsingissä.
STIINA-EMILIA KEMPPAINEN (1991) on Hyrynsalmelta, soittaa haitaria, koskettimia ja laulaa. Hän on ollut sirmakan varressa jo kuusivuotiaasta lähtien, on ulospäin suuntautunut ja laaja-alainen. Työmoraali on hyvä, hän onkin yhtyeen epävirallinen kapellimestari.
SATU PALMROOS (1998), rumpali, on järkevä, seesteinen, sukupuoleen katsomatta lahjakas lyömäsoitintaiteilija. Hän asuu Kajaanissa, ja omaa hiljaista viisautta.
HELI KORKALA (1990) on Lahdesta, mutta nyttemmin oululaistunut, hän soittaa bassoa, klarinettia, kitaraa ja laulaa. Hän on lahjakas ja oman arvonsa tunteva multi-instrumentalisti. Hän on oikea tanssimuusikko, jonka intohimona on musiikki yleensä.
MARJA PISILÄ (1986), laulusolisti Pyhäjoelta, on yhtyeen kellohameinen keulakuva, joka pehmeällä äänellään, sirosti tanssahdellen, vie ajatukset 1950-ja 60-luvun iskelmiin ja tangon syviin tunnelmiin..